Rovaniemen Asemaravintolassa valmistaudutaan kevätkiireisiin. Joulunajan ulkomaalaissesonki on hiljenemässä ja nyt ovat vuorossa kotimaan matkailijat. Ravintola-alalla kymmeniä vuosia toiminut Kari Pyykkönen osaa peruskuvion jo aika hyvin ulkoa.
– Eteläisimmän Suomen hiihtolomalaiset kansoittavat ravintolaa viikolla 8 merkittävästi, siitä se kevätsesonki alkaa. Viikko 9, Keski-Suomen hiihtolomaviikko, näkyy meillä hieman rauhallisempana, koska lyhyempimatkalaiset liikkuvat myös paljon omilla autoilla.

Pohjois-Suomen hiihtolomaa vietetään viikolla 10. Tällöin liikenne ei juurikaan Lapista etelään kasva tavanomaista kevätviikkoa vilkkaammaksi, mutta toisaalta etelästä saapuu lomailijoita tuolloin yhä enemmän.
– Paljon on sellaisia, jotka viettävät Lapissa pitkiä viikonloppuja. Tänä vuonna on jo nyt, ennen hiihtolomia, ollut liikkeellä yllättävän paljon viikonloppumatkailijoita. Pakkasista he ovat ainakin saaneet nauttia.

Kotimaisten matkailijoiden osalta kevätsesonki päättyy pääsiäiseen. Tänä vuonna pääsiäinen alkaa viikolla 16.

Hiihtolomatunnelmaan pääset Assalla esimerkiksi kuuman kaakaon siivittämänä. Lisäsiivitystä saat vaikkapa Kossulla, Jallulla tai viskillä.